18 helmikuuta 2010

Turkiksista

Hyvä syy oikeasti lopettaa niiden turkisten käyttö, oli sitten teko taikka aito. En ymmärrä mikä ihmisiä vaivaa kun ne kohtelee eläimiä näin huonosti :( Mun mielestä jokaisen, joka harkitsee turkiksen ostoa, pitäisi katsoa aina tämmöinen video ensin!


Sertifioiduilta tarhoilta from Oikeutta Eläimille on Vimeo.

"Oikeutta Eläimille -yhdistys on julkaissut uuden tutkimuksen suomalaisilta turkistarhoilta.
Kuvaajat kävivät 30 turkistarhalla vuoden 2009 kesällä ja syksyllä. Kameroille tallentui eläinten julmia laiminlyöntejä ja virikkeetön elinympäristö."

25 kommenttia:

Thelma kirjoitti...

Ää toi video oli oikeasti ihan järkky! :--(

Rosa-Fiona kirjoitti...

En todellakaan uskalla kattoa tota videota, noi on niin kamalia. Mulla ei itselläni oo mitään tekoturkiksia vastaan, mutta aitoa en pistäis päälleni uutena enkä käytettynä

Cattie kirjoitti...

Hyi helvetti mikä video, ihmisten julmuus ja välinpitämättömyys osaa olla jotain niin käsittämätöntä.. Nää sais tulla vaikka telkkariin pyörimään, herättämään ihmiset todellisuuteen.

Laura kirjoitti...

Ite kattelin tuota minuutin verran ja rupes itkettämään.Niille joiden mielestä turkki on vintagena ihan ok, niin haistattaisin myös pitkän paskan. Tekopyhää. Mua varmaan itteäni hävettäis kulkea tekoturkissakin, ettei vaan kukaan sattuis luulemaan sitä oikeaksi :D

Anonyymi kirjoitti...

hyi kamala toi video aloin oikeesti itkemään hyyiii yök. en oikeesti tajua mikä turkiksissa on hienoa varsinkin jos eläimet joutuu tolla tavoin kärsimään. :(

Marianne kirjoitti...

Itkin. En kestä.

Kermaperse kirjoitti...

Mä oon kai outo, mut musta turkikset olis perjaatteessa OK, varsinkin näillä pakkaskeleillä. Niitähän me ihmiset täällä pohjosessa ollaan aina tehty ja käytetty. Mutta se mikä on väärin, on se, miten eläimiä kohdellaan ennen kuin niistä tulee turkiksia. Samahan se on lihatuotannon kanssa. Perjaatteessa kyse on jostain mitä ihminen on aina tehnyt, mutta tehotuotanto on väärin! Ennen kun siitä samasta lihaksi kelpaavasta eläimestä otettiin myös se nahka ym. hyödykkeet.

Olen kai kamala ihminen, mutta mielestäni eläinten käyttäminen hyödykkeinä ei ole väärin, jos niiden elinolot ovat olleet hyvät.Eli tietenkin mahdollisimman luonnolliset, mutta harvapa meistä länsimaissa saalistaa omat eväänsä, vaikka esim. lihaa syövätkin.

Mutta joo, on se turkis varmasti lämmin, muttei mielestäni kovinkaan cool, eikä muotiteollisuuden tarvitsisi edes lietsoa sellaista mielikuvaa, että se olisi cool. Onneksi tekniikka on kehittänyt erilaisia lämpimiä tekokuituja ym.

Ja en katsonut videota.

nea kirjoitti...

Hyi mä en pysty ees kattomaan noita, koska alan pillittää muuten ihan kauheesti. Joskus erehdyin kattoon ku joltain noilta eläimiltä revittiin nahka päältä kun ne oli vielä elossa, ja se video kummittelee mun päässä vieläkin..

brita kirjoitti...

"Niitähän me ihmiset täällä pohjosessa ollaan aina tehty ja käytetty."

heh, minusta tämä on vvähän hassu perustelu. sillähän vois oikeuttaa kaikenlaista kunniamurhista naisten ympärileikkauksiin.

sarkku kirjoitti...

mää en taho kattoo tota ko mulla on nii pahat traumat yhestä delfiini videosta vuosien takaa. Joku puhuuki delfiineistä ni tulee paha mieli .___.

tekokarva o iha jees, mutta oikeeta turkista en varmana tuu ikinä käyttämään : |

aba kirjoitti...

En pystynyt katsoo tota videoo edes loppuu. Se hampaaton susi oli jo liikaa. :'(

Anonyymi kirjoitti...

joo mä lopetan nyt heti ton vidiön jälkee turkisten käytön,. AI KARSEEEEEt!!! niiku pikkusöpö eläimet tapetaaa, siis TOSI SAIRAST!!!!!

Mirette kirjoitti...

Thelma: Jep :(

Rosa-Fiona: Mulla on ehkä sekin siinä tekoturkiksen boikotissa, että miksi loppujen lopuksi ihminen haluaa näyttää siltä, että sillä on jonkun eläimen oma turkki päällä?
Kyllä ne toppatakitkin lämmittää. On se tekoturkki kuitenkin aina 100% parempi vaihtoehto kuin aito, mutta silti kummastuttaa. :/

Cattie: No älä viitti :/ Tästähän lähti nyt rikosilmoitukset noihin turkistarhoihin, ja noi on ilmeisesti viellä sertifioituja puljuja, joten tämmöstä ei todellakaan pitäisi tapahtua ja niillä pitäisi olla muka "hyvät oltavat" paskat.

Laura: No niimpä,ja just tossa aikaisemmin jo mainitsin, miksi ihmeessä kukaan haluaa näyttää siltä, että sillä on jonkun eläimen turkki päällä? WTF.

Anonyymi: No sanos muuta. Mulle iski heti sellainen olo, että mä alan kohta vegeksikin, koska kammottaa kaikki piilevä paskuus mitä eläimiin tällä hetkellä kohdistetaan :(

Marianne: :( Ihan kammottavaa.

Kermaperse: En voi kyllä olla samaa mieltä. Nämäkin tarhat oli sertifioituja, eli tämmösiä asioita ei pitäisi oikeasti siellä tapahtua, mutta miten kävikään. Se kana mitä ihminenkin pistää suuhunsa, on todennäköisesti hyppinyt ilman toista jalkaa, silmä puhjenneena, ja hyvistä elinoloista ei ole tietoakaan. Äh, mä alan vakavasti oikeasti harkitsemaan kasvissyöntiä.
Ja yleisesti, en mä nyt ymmärrä oikein että miksi joku haluaisi näyttää siltä, että sillä on jonkun eläimen turkki päällä?
Se on vaan kornia. Tekoturkki on aina parempi kuin aito, mutta silti perseestä.

nea: no toi on vähän samanlaista settiä :/

Brita: Nii-i :)

Sarkku: Kannattaa kattoo niin ei välttämättä huvita laittaa tekokarvaakaan päälle. Siis mun mielestä semmonen oikeesti turkkijäljitelmä on vaan järkyttävää.. mutta nythän on tullut semmosia hippikarvannäkösiä, mitkä mielestäni ei ole edes "turkis"jäljitelmää vaan ihan sellainen lankakasa. :D En tykkää kyllä niistäkään.

aba: Itseasiassa en mäkään, mulle riitti hieman yli puolenvälin ja sitten totesin, että thank god näitä turkistarhoja vastaan on tehty rikosilmoitukset

anonyymi: Mun mielestä toi oli vaan inhottavaa katsottavaa, ei kenenkään otuksen elämä pitäisi olla noin paskaa, varsinkin kun noiden oikeasti pitäisi liidellä vapaana metikössä.

Musta on tulossa viherhöperö

Anonyymi kirjoitti...

Voi vittu teitä akkoja. Jos HM:n katalogissa olis uusimpana muotina ketunraato jonkun päällä niin te ostaisitte sitä ihan fiiliksissä!

-Alex

Anonyymi kirjoitti...

En ymmärrä miksi jotkut haluavat kantaa kaulallaan ketun raatoa ym.

Anonyymi kirjoitti...

no niinpä :D ei saatana mitä jeesustelua. niin kauan ku jengi vetää metukkaa ja ostaa hm:stä halpoja vaatteita, ni turvat tukkoon. tuskin kenelläkään meistä on jeesustelun varaan, ja vittuako ketään ees kiinnostais mitkää turkiseläimet, ellei niistä iltasanomat.fi mielipidelehdessä kirjotettais. ei helvetti soikoo.

Mirette kirjoitti...

alex: <3


anonyymi: Se lämmittää - niin lämmittää toppatakki.


Anonyymi: No hoh hoijaa. Mun mielestä on hyvä antaa ihmisille välillä ajattelemisen aihetta, ettei aina tarvitse blogissa lässyttää h&mn retkuista ja muusta paskasta.

Kermaperse kirjoitti...

Äh, mun kommenttia ei taidettu oikeen ymmärtää.. Tarkoitin, että näissä pakkasissa turkis varmasti olis ihan hemmetin lämmitin ja hyödyllinen, ja jos ihminen oikeesti vielä itse metsästäis sen turkiseläimensä luonnosta, niin se olis OK. Mutta tämähän on aivan utopiaa! En siis kannata milläänlailla turkistarhausta.

Vai onko esim. tundrilla asuvien alkuperäiskansojen turkisten käyttö väärin? Pitääkö niille mennä sanomaan, että eläinten tappaminen on väärin?

brita, tarkoitin tuolla perustelulla lähinnä hyödykkeiden käyttöä (sitä miten luonnon "antimia" käytetään hyödyksi) ja sitä, mikä on hengissä säilymisen kannalta tärkeää, en muita kulttuurisia asioita.

Harald kirjoitti...

Päättäviin tahoihin moiset videot vaan eivät tehoa, kun vaakakupissa painaa valtion varallisuus. Turkistarhaus kun työllistää kuitenkin täällä noin 20 000 ihmistä vientitulojen ollessa satoja miljoonia euroja. Ministeri Anttilan mielestä Suomessa turkiseläimillä on hyvät olot, ja jos turkistarhaus täällä loppuu, ne lisääntyy toisaalla, eli käytännössä "halpismaissa", joissa eläimillä on vielä huonommat olot.

Kaikki asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin miltä näyttävät. Turkistarhaus on Suomessa laillista ja sen lopettaminen kuin seinään ei ole mahdollista. Eläinten oloja kuitenkin pitäisi parantaa ja rutkasti. Mitä sairaan eläimen turkiksella edes tekee, jos se on täynnä ihotulehduksia? Eläinten kiduttaminen on sairasta ja törkeää, eikä se maailmanlaajuisesti lopu ikinä.

Turkisten käyttäminen on mielestäni ok, jos ne tulevat sivutuotteena vaikka teuraseläimistä. Minkkiturkit eivät ole kenellekään elinehto. Sen lisäksi ne ovat erittäin oksettavia ja rumia.

Anonyymi kirjoitti...

Herää kysymys miksi syöt lihaa kerta vastustat turkiseläinten oloja?
Ei niillä (teho)tuotantoeläimilläkään sen paremmat olot ole. Samalla periaatteella niitäkin kasvatetaan ja tapetaan.

-Maria.

Mirette kirjoitti...

Anonyymi: Mä mielestäni jo hieman sanoinkin siitä noissa kommenteissa mitä kirjoitin.. Että olen harkinnut vakavasti myös kasvissyöjäksi alottamista, koska ajatus yhdellä jalalla nilkuttavasta kanasta ei hirveästi herätä mussa ruokahalua - mutta tällä hetkellä tuen mielummin luomua ja ekologisia vaihtoehtoja, toi mun mies kuitenkin on ja tulee aina olemaan lihansyöjä joten rahat ei yksinkertaisesti riitä edes kahden eri ruuan tekemiseen. Mutta ihminen voi vaikuttaa jo aika paljon pienillä valinnoilla. Esimerkiksi ihminen ei tarvitse syödä joka päivä lihaa, ja se on fakta.

Anonyymi kirjoitti...

Minun miehenikin oli lihansyöjä kun hänet tapasin. Mutta koska itse olin ollut jo 9 vuotta vegaani tein edelleen vain yhden ruuan - hyvän, maukkaan, täyttävän ja ravitsevan kasvisruuan ja nyt miehenikin on ollut 3 vuotta tyytyväisesti vegaanina.
Hän edelleen jaksaa ihmetellä miten lihan kaltaista ja makuista ravintoa tofusta, soijasta ja seitanista saa.
Eli eikun vaan kasvisruokia kokeilemaan!

-Maria.

Mirette kirjoitti...

Maria: Joo, mäki yksi päivä tein tofua tikkamasala soseella, ja siitä tuli hyvää, mutta tofun maustaminen pitää kyllä harjotella :D Pitää vaan pikkuhiljaa alkaa ujuttamaan niitä kasvisversioita päivän ruuaksi. :=)

Anonyymi kirjoitti...

Ei sun edes tarvis tehä kahta ruokaa. Meilläkin minä teen kasvisruuan ja mies sitten joskus ostaa itelleen siihen kaveriksi jotain lihaa.
Jo seurustelun alkuvaiheessa tehtiin toisillemme selväksi, että oma valinta on oma valinta. Minä en arvostele mieheni lihansyöntiä, eikä hän minun lihatonta ruokavaliotani. Vihaan kasvissyöjiä, jotka nostavat itsensä muiden yläpuolelle ja ovat olevinaan parempia ihmisiä, koska eivät syö lihaa.

Mirette kirjoitti...

Anonyymi: Lähinnä mua huvittaa yleensä se, että sä et voi vastustaa turkkeja - jos sä et ole kasvissyöjä tai muuten se on teennäistä? It's not right